Verslag Gouden Helm Speedway Helzold 2022

Motorsport leeft in geen enkele andere Vlaamse provincie meer dan in Limburg. Geen wonder dus dat België's enige speedway-baan in Heusden-Zolder ligt. Speedway-club Helzold sloot in het gelijknamige stadion traditiegetrouw z'n seizoen af met de Gouden Helm. M&T-huisfotograaf Jan Vermeer had al weliswaar een heel wegrace-seizoen in de Benelux Trophy achter de kiezen, maar de Gouden Helm kon er nog bij als toetje.

Foto's en tekst: Jan Vermeer

Dansen op een slappe koord....

Dat deelnemers aan diverse motorsportdisciplines niet van een kleintje vervaard zijn is algemeen geweten, maar speedway-rijders doen daar nog een schepje bovenop. Of wat dacht u van de Australiër Brayden McGuinness die de avond voorafgaand aan de races om de Gouden Helm in het Helzoldstadion, een race reed in de Speedway Ligaen voor zijn Deense club Brovst, doodsimpel na afloop zijn twee motoren in zijn ‘Van’ laadde en alleen op weg ging van de Esbjerg Arena naar het Limburgse Heusden-Zolder.

De piepjonge Australiër Brayden McGuinness

In de ochtenduren aangekomen, genoot McGuinness een powernapje van een tweetal uren en even over het middaguur trok hij z'n 'kevlars' aan voor de rijdersvoorstelling. In de heats kwam de jonge Aussie er niet aan te pas, maar plezier beleven deed hij des te meer. Alle professionele speedway rijders komen immers in meerdere kampioenschappen uit met voorop de Deense-, Engelse-, Duitse- of Poolse liga.

Al heel wat jaren organiseert Speedway Club Helzold verschillende races gedurende het jaar, met als hoogtepunt de wedstrijd om de ‘Gouden Helm’. Voor wie deze sport niet kent, kan je ze het best omschrijven als, -niet voor bange zielen-. Men neme een 500cc viertakt speedwaymachine, geen remmen, geen vering, één versnelling, de tank wordt gevuld met methanol en zo worden er vier rondjes gereden tegen de wijzers van het uurwerk in. Balancerend in de bochten waarbij de linkse voet over de grond schuurt, -beschermd door een stalen plaat onder de racelaars-, en ervoor zorgt dan de gladiatoren overend blijven. Dansen op een slappe koord als het ware. Er waren heel wat kijklustigen die fors applaudisserend de rijders aanmoedigden want de organiserende club zorgde voor een puik deelnemersveld en dat leverde dito spannende heats op. Dat de muziek perfect paste bij het speedway mag ook gezegd worden waarbij de grootste metal songs van de laatste decennia door de luidsprekers schalden.

De legendarisch hit Smells like Teen Spirit en hun “Entertain us” was niet alleen spreekwoordelijk, want entertainen deden de rijders ons. Neem daarbij de ‘pompon’ girls, de verschillende kleurrijke vlaggen van de wedstrijdleiding, de kleurcaps op de helmen van de rijders die de startpositie aangeven en de in dambordvlag kleuren gestoken wedstrijdleiding en we hebben alle ingrediënten voor motorsport spektakel van de bovenste plank.

De 'Gouden Helm’ gaat naar Oostenrijk

Speedway wordt heel wat beoefend in de landen rond de Oostzee en de Angelsaksische landen, waarbij met de Let Evgeny Kostigov, de Deen Mark Beyer en de Noor Lasse Fredriksen, drie ex-winnaars van de Gouden Helm aan de start stonden. Twee van hen, Kostigov en Beyer, stonden opnieuw op het erebordes, maar met de zege ging de Oostenrijke Daniel ‘Dany’ Gappmaier aan de haal. De dertigjarige rijder uit Salzburg  was iedereen te snel af in de finale.  

De Oostenrijkse routinier Daniel Gappmaier won de Gouden Helm 2022.

Na een messcherp duel met Kostigov, won de Oostenrijker met een motorlengte verschil. De Deen Mark Beyer mocht als derde op het podium. In ons land staat buiten de club van Heusden-Zolder het speedway op een erg laag pitje. Toch kon bij de Nationals, een Belg op de valreep een podiumstek wegkapen. Na winnares, amazone en fiere Friesin, Nynke Sijbesma, mocht Johnny Kinable op het derde trapje plaatsnemen. 

Alessandro Borgia was de 'local hero' bij de Nationalen.

Na winnares, amazone en fiere Friese, Nynke Sijbesma, mocht Johnny Kinable op het derde trapje plaatsnemen. Alessandro Borgia finishte in de afrekening als vijfde. Nadien was het tijd om het stof door te spoelen met de nodige drankjes en voor ondergetekende daar bovenop de arbeid om de slijkspatten van camera's en het vege lijf te poetsen. Maar dat hebben we er graag voorover.

Geschreven op 29 augustus 2022
© Motoren & Toerisme