Van Zon Sprint Series 2022: Verslag Ronde 1

Nadat eind maart de opening van het Open Vlaams Kampioenschap werd geannuleerd door onverwachte winterse omstandigheden was het afgelopen donderdag bijna weer van dat voor de openingsmanche. Terwijl fikse onweders over België dwaalden waarbij de reuze hagelbollen op de straatstenen kletterden, bleef het circuit van Zolder-Terlaemen van het ergste gespaard. Alleen een half uurtje voor de eerste race en tijdens de laatste ronden van die openingswedstrijd kreeg Zolder en omgeving eerst een ware windhoos en later een heuse plensbui te verwerken. Het weer beïnvloedde de eerste race danig. Het werd in tegenstelling tot wat verwacht werd, geen walk-over voor regerend Open Vlaams kampioen Yan Ancia.

Wouter Aelterman

Tekst en foto's: Jan Vermeer

Bandenkeuze cruciaal

Negenentwintig rijders zetten een tijd op de klokken maar door de plensbui net voor aanvang wierpen heel wat rijders de handdoek voor deze wedstrijd. Slicks, intermediates of regenbanden dat was de vraag van 1 miljoen voor de start. Een verkeerd rubber kon immers beslissen over winst of verlies. Yan Ancia, op de startgrid met profielbanden, vertrok als een speer van pole en bouwde een kleine voorsprong uit, maar naarmate de race vorderde werd de Limburger nog geremonteerd door Wally Jacobs en Ouri Bikkems. Jacobs reed vooraan met een profielband, maar achteraan met een slick. Toen in de voorlaatste ronde de hemelsluizen wijd opengingen, besloot de organisatie de dambordvlag te zwaaien. Het podium van Race1 luidde; 1 Jacobs-2 Bikkems-3 Ancia. Bij de SSP heel wat valpartijen van o.a. Jill Danneels, tweede in de tijdtraining, en Maarten De Jongh, polesitter bij de Supersport, deze laatste zelfs in de opwarmronde, waarbij De Jongh toch nog op het podium kwam na winnaar Arno Verstrepen.

Zolder-habitué Yan Ancia.

Het zonnetje brengt duels mee

Later in de namiddag, onder een stralende zon, kregen de aanwezigen wel een volledig deelnemersveld waarbij ook de duels wonnen in daadkracht. Ancia nam de leiding met in zijn wiel Aelterman en De Wit. Beiden waren niet van plan om de BMW-rijder al te gemakkelijk naar de overwinning te laten rijden en zetten de achtervolging in. De Wit snelde voorbij Aelterman maar strandde in het wiel van Ancia. Het verschil aan de finish was amper een halve seconde. Winnaar van de deels chaotische eerste race, Jacobs, werd vierde. Een mooi podium van Race2: 1 Ancia-2 De Wit-3 Aelterman. In de tussenstand gaat Ancia dan toch aan de leiding voor Jacobs en De Wit en blijft zo DE kandidaat om zijn Vlaamse titel te verlengen. Bij de SSP nam Maarten De Jongh revanche en won voor amazone, Sonja Dupont en Arno Verstrepen. Hier gaat De Jongh aan de leiding voor Verstrepen en het duo Dupont-Davy Janssens op een gedeelde derde plaats. Net als in andere competities ook bij de Van Zon Sprint Series weinig Supersport machines aan de start. Hoelang gaat er in de nationale wedstrijden nog met 600cc motoren geracet worden? Volgende race van het Open Vlaams Kampioenschap op donderdag 28 juli. Allen daarheen zou ik zeggen.

En toen begon het te gieten...

De volledige resultaten en tussenstanden van de Van Zon Sprint Series vind je op www.getraceresults.com

Geschreven op 20 mei 2022
© Motoren & Toerisme