Tour-video: Pas de Morgins

Tour-organisator ASO reserveert de spektakelstukken meestal voor zon- en feestdagen en dus staat er met Aigle-Châtel zondag een Alpenrit tussen Zwitserland en Frankrijk op het rittenschema. Gestart wordt er dus in het Zwitserse Aigle, een plaatsnaam die wellicht een belletje doet rinkelen bij de wielerliefhebbers. Logisch, want de UCI (Union Cycliste Internationale) is in Aigle gevestigd. De rit heeft een afstand van net geen 193 km (192,9) en voert over vier beklimmingen (waarvan één van 4e categorie, één van 2e categorie en 2 van 1e categorie) naar Châtel in de Haute-Savoie.

Met de 1778 meter hoge Col de la Croix, staat er een bekende beklimming op het routeplan, al zijn er in Frankrijk wel meerdere cols die dezelfde namen (of afgeleiden ervan) dragen. De laatste beklimming van de dag, de Pas de Morgins leek ons een stuk interessanter om eens te belichten.

De Pas de Morgins is een verbinding tussen het Zwitserse kanton Valais en het Franse departement van de Haute-Savoie. Aangezien de eindbestemming van de rit het Franse Châtel is, vatten de renners de beklimming van de pas aan langs de zuid-oostelijke Zwitserse zijde. De voet van de pas ligt in het plaatsje Monthey, vanaf daar begint de 16,5 km lange beklimming. Volgens het roadbook van de Tour is de beklimming 15,4 km lang (aan een gemiddeld stijgingspercentage van 6,7%). Onze andere bron, de Franstalige versie van Wikipedia houdt het op 16,5 aan 5,7% stijging.  Ook over de pashoogte zijn er tegenstrijdige gegevens, al maken die drie meters verschil op zich niet veel uit.

In de lange video hieronder zie je hoe je per motorfiets, via Monthey de Pas de Morgins beklimt. In dit geval hoor je de vier-in-één uitlaat van een Kawasaki ZX-10R!  

Voor wie het kort(er) mag of moet hebben we hier ook Rando Moto's video van de Pas de Morgins aan toegevoegd.

Tekst: BJ

Foto en video: YouTube.com/Freddy Schmid - Ninja Power en YouTube.com/Rando-Moto

Geschreven op 10 juli 2022
© Motoren & Toerisme