Tour Video: Col du Port de Lers

Na een hopelijk verkwikkende rustdag, beginnen de renners van de Tour de France vandaag aan de derde en laatste week van de editie 2022. Dat doen ze in Carcassonne, de stad met schitterend bewaard gebleven middeleeuwse vestingwallen, waar zondag ook al de 15e etappe aankwam. Vanuit Carcassone wordt er koers gezet naar het zuidwesten. Na 55 km verruilt het peloton het departement van de Aude voor dat van de Ariège.

De etappe staat te boek als een overgangsrit, maar dan best wel een pittige. Op het grongebied van de Aude zijn er twee colletjes van 4e en 3e categorie om op toeren te komen, maar het venijn zit ‘m in deze rit in de staart met twee beklimmingen van 1e categorie. De eerste van die twee, is de Col du Port de Lers. Die col in het Massif des Trois Seigneurs verbindt Vicdessos (in het oosten) met Massat, in het westen. Volgens het Tour-roadbook bedraagt de klim vanuit Vicdessos 11,4 km en dat aan een gemiddeld stijgingspercentage van 7%, met in de aanvangsfase stukken tot 10,3%. De pashoogte ligt op 1517 meter.

De Nederlandse motorreiziger Quint Schellekens, waarvan we al eerder video’s toonden, reed in de zomer van 2019 de Col du Port de Lers en dat in de richting die Tour vandaag ook volgt. Dus van Vicdessos naar Massat. Quints video is vrij lang, maar je krijgt zo wel een duidelijk en ‘naturel’ (alleen het geronk van de Varadero) beeld van de beklimming van de Col du Port de Lers en de afdaling naar Massat.

Meer informatie over de regio waarin deze rit zich afspeelt vind je op: www.visit.occitanie.com

 

Tekst: BJ

Foto en video: YouTube.com/Quint Schellekens

Geschreven op 19 juli 2022
© Motoren & Toerisme