Toervideo: Pico del Veleta

Vandaag staat met de klim naar de Alto Hoya de la Mora, de koninginne-etappe  op het rittenschema van de Vuelta à Espana 2022. Deze klim ligt in het Sierra Nevada-gebergte, ten oosten van de stad Granada. Op de officiële Vuelta-kalender staat overigens de Sierra Nevada als aankomstplaats. Om het allemaal nog iets ingewikkelder te maken ligt de weg naar de aankomst op de flanken van de Pico del Veleta. De weg richting top van die tweede hoogste berg van Spanje is meteen ook de hoogste asfaltweg van Europa.

De aankomstlijn van de  15e Vuelta-etappe ligt overigens op 2512 meter. De klim naar aankomstplaats Alto Hoya de la Mora begint op 970 meter en is 19,5 kilometer lang. In de eerste kilometers is de klim behoorlijk stijl met uitschieters richting 13,5%. Het gemiddelde stijgingspercentage van de Sierra Nevada-klim  bedraagt overigens 7,9%. De weg is overigens geen bergpas, maar loopt dood.

Wie de Sierra Nevada op wil rijden met de motorfiets, bijvoorbeeld vanuit Granada, kan dat tot de Alto Hoya de la Mora. Verder richting de top van de Pico del Veleta is de weg alleen voorbehouden aan dienstvoertuigen.

Tekst: BJ

Foto en video: YouTube.com/christophschm

Geschreven op 4 september 2022
© Motoren & Toerisme