Toerverhaal: Via Scaldea deel 1

Alle wegen leiden naar Santiago de Compostella

Xacobeo, oftewel heilig jaar, is een speciaal jaar in Santiago de Compostella en op de Camino de Santiago. Omwille van de coronacrisis heeft de paus besloten het Xacobeo over twee jaar uit te smeren. We zijn dus nog op tijd om onder een gunstig gesternte een deel van de Sint-Jacobsroute te doen. De moderne bedevaarder gaat allang niet meer enkel te voet. Dus proberen we met onze gemotoriseerde tweewieler een nieuwe trend te zetten onder de bedevaarders en tegelijk te ontdekken wat er op ons afkomt.

Tekst: Patrick Desmet

Foto’s: Jorn Urbain

Rondom De Braakman vind je schitterende motorweggetjes waar het groene decor een streling voor het oog is.

We stappen op in Vlissingen met de intentie om tot in Reims te bollen. Wil je een beetje wegwijs raken in de wirwar van historische bedevaartswegen, de zogenaamde camino’s, dan vraagt dit wel enige kennis van de historische achtergrond. Er is één certitude: alle bedevaartswegen leiden naar de kathedraal van Santiago de Compostella, de stad in het noordwesten van Spanje, in de provincie Galicië. Waarom werd net die stad het doel van honderdduizenden pelgrims over al die jaren? Daarvoor moeten we eventjes wat Bijbelse geschiedenis ophalen. Zoals je vast nog weet, had Jezus twaalf apostelen rondom zich verzameld. Twee van die uitverkorenen waren broers, Johannes en Jacobus genaamd. De laatste was de eerste apostel die een marteldood stierf. Op één of andere manier kwamen zijn beenderen in Spanje terecht, waar ze in 813 door een kluizenaar werden gevonden. Rond die periode waren de Moren in Spanje geland. Tijdens de beslissende slag van Clavijo, verscheen volgens de legende Jacobus als ruiter en beslechtte het pleit in het voordeel van de christenen. Op die manier werd Santiago de Compostella, waar het graf van Jacobus zich bevindt, langzaam maar zeker een bedevaartsoord. Vandaag zijn het zeker niet enkel gelovigen die de camino’s betreden. Sommigen doen het omwille van de sportieve prestatie, anderen willen tijdens deze tocht de rust in het hoofd terugvinden of zichzelf leren kennen. Alle redenen zijn goed om de Jacobswegen onveilig te maken. Bij ons is het de liefde voor het motorrijden, bij voorkeur gekruid met een toeristisch sausje, die ons doet kiezen voor de Via Scaldea.

 

 

 

De Sint-Jacobsroute is niet één pad maar eigenlijk een netwerk van wandelwegen dat pelgrims, avonturiers van divers pluimage, vanuit alle uithoeken van Europa naar de kathedraal van Santiago de Compostella leidt. Heel precies zijn de tracés van de diverse routepaden niet meer te achterhalen. Het hoogtepunt van de bedevaarten lag tussen de twaalfde en vijftiende eeuw, en sindsdien is er op landschappelijk vlak heel wat veranderd. In de middeleeuwen liepen vanuit Nederland en Duitsland een negental routes door het huidige België. Wij kozen voor onze motorrit voor de Via Scaldea, die start in Vlissingen en dan via Gent, Oudenaarde naar Doornik leidt. Vandaar gaat het verder richting Reims. De Via Scaldea maakt op zijn beurt deel uit van de Jacobsweg Die Haghe, die begint in Haarlem en halt houdt in Reims.

Geschreven op 12 juli 2022
© Motoren & Toerisme