Sport-video: Laaglanders heersen in GP van Vlaanderen

De GP van Vlaanderen werd een heuse feestdagen voor de Belgische en Nederlandse rijders in het WK Motorcross.

 

EMX250: Eerste EK 250-zege voor Lucas Coenen

Het feestje was zaterdag al begonnen toen Lucas Coenen de eerste manche van de EMX250-wedstrijd (klasse voorbehouden voor 250cc twee- of viertakten) won. Meteen ook de eerste EK-triomf voor de 15-jarige Vlaams-Brabander. Tweelingbroer Sacha werd mooie vijfde’s Anderendaags kon Lucas andermaal winnen, maar dan voor meer toeschouwers (ca 15.000). Sacha Coenen zou evenwel de wedstrijd voortijdig moeten verlaten. Wesly Dieudonné en VLM-rijder Bent Aerden waren de enige andere Belgen die zich wisten te kwalificeren. Alleen Dieudonné zou in de eerste manche op zaterdag punten weten te scoren (12e).

 

WK MX2: Geerts pakt thuiszege en verstevigt leidersplaats in het WK

Jago Geerts was met de rode leidersplaats naar z’n thuisrace gekomen en was vastbesloten die niet meer uit handen te geven. Tom Vialle, Geerts’ voornaamste tegenstander in de strijd om de MX2-wereldtitel kende in de zaterdagse kwalificatiereeks pech en moest zodoende vanaf een weinig benijdenswaardige positie achter het starthek aan de 1e manche beginnen. In de zwaarste GP van het seizoen bleken maar twee rijders capabel om voor de zege te strijden: WK-leider Jago Geerts en Kay de Wolf (Nestaan Husqvarna).  De Nederlander  won de eerste manche voor Geerts, maar in de herneming waren de rollen omgekeerd. En dus ging de eindzege naar Jago Geerts. Tom Vialle mocht nog mee op het eindpodium maar zag z’n achterstand op Geerts vergroten tot 24 punten.

Liam Everts bleek in goede doen in Lommel, maar kwam tekort voor een podiumplaats. Foto: KTM Images/Ray Archer

Ook Liam Everts was in Lommel in uitstekende doen, maar valpartijen en slippers hielden hem van het podium af.  De toekomstige KTM-fabrieksrijder werd uiteindelijk 7e (5 - 7) in de eindstand.

 

MXGP: Oranje boven!

Slechts drie Belgische rijders aan de start in de koningsklasse, het was ooit anders. Een zieke Jeremy Van Horebeek had zich op zaterdag gespaard (geen kwalificatierace gereden) maar op zondag bleek dat niet veel uitgemaakt te hebben. De Beta-rijder, die een dag eerder z’n afscheid van de sport had aangekondigd, wist geen punten te veroveren.

Jeremy Van Horebeek probeerde het nog wel in Lommel maar moest tweemaal de handdoek in de ring werpen. Foto: Beta Motorcycles

Dat lukte gelukkig wel voor Brent Van Doninck met een 9e plaats (12 – 8) en Cyril Genot, die misschien wel iets meer had mogen verwachten dan plaats 17 (14-19). Het podium kleurde echter volledig Oranje met Calvin Vlaanderen, Glenn Coldenhoff én winnaar Brian Bogers. Voor Bogers was het overigens de allereerste GP-zege uit z’n carrière.

 

Tekst: BJ

Foto's: Yamaha Racing, Husqvarna Images/FullFocus, Beta Motorcycles, KTM Images/Ray Archer

Video: YouTube.com/Play Sports

Geschreven op 25 juli 2022
© Motoren & Toerisme