Retroreclame: BMW’s Touroperator

Aan het einde van de, ook toen al, lange en hete zomer van 1995 bracht BMW de nieuwe R 1100 RT op de markt. Een langverwacht model want diens illustere voorganger had er op dat moment bijna 20 dienstjaren opzitten! Destijds gold de boxer-RT als absoluut topmodel van het BMW Motorrad-gamma. Met de K 1100 LT had BMW Motorrad een luxueuzere toermachine in huis, maar die wist nooit diezelfde cultstatus als de RT te veroveren. De RT was dan ook van BMW’s bestseller, al was de ster van de R 1100 GS toen al rijzende.

Om de nieuwe R 1100 RT te lanceren bestelde BMW Motorrad BeLux een ‘spread’ (vakterm voor aaneengesloten linker en rechterpagina’s.) in het Motoren & Toerisme septembernummer van 1995. De nieuwe boxer-toermachine domineerde de spread, al was de foto natuurlijk iets bijgesneden. Je ziet nog net het stuk wegdek waarop de RT in al z’n glorie te bewonderen is. Was het een toeval dat de RT uit de reclame in Bordeaux rood uitgevoerd was? Wellicht niet, de frequentie waarmee je destijds BMW boxers, maar ook K-serie machines in diezelfde kleur op de weg kruiste, was wellicht een goede indicatie voor de populariteit ervan. Achter de RT zien we alleen de blauwe lucht, waarin enkele schapen wolkjes drijven. Dat suggereert dat de foto bovenop een Alpenpas genomen zou zijn. Zou kunnen, maar de foto zou evengoed, mits de juiste invalshoek, op een dijkje ergens in de Lage Landen gemaakt kunnen zijn. BMW biedt de motorrijder de keuze tussen z’n nieuwe ‘reismachien’ en een touroperator. Niet bepaald een hartverscheurende keuze als je ’t ons vraagt.

Verderop in het septembernummer was het introductie-artikel van de R 1100 RT te lezen. Op dat ogenblik stond er al een testexemplaar van de R 1100 RT voor het toenmalige redactieadres in de Wetterse Molenstraat. Hoofdredacteur Dirk Melkebeek zou profiteren van het mooie najaarsweer om 3.000 km op de ‘kilometriek’ van de RT te zetten. Een stevige eerste test dus, waarvan het verslag in het oktobernummer van 1995 verscheen en dat hier integraal te lezen staat. De primeur van het eerste testverslag ging overigens naar de redactie van MotorWeek, het kleine broertje van Motoren & Toerisme dat datzelfde jaar het licht had gezien.

 

Tekst: BJ

Foto's: Archief Motoren & Toerisme/BMW Motorrad Belux

Geschreven op 30 augustus 2022
© Motoren & Toerisme