Reisverhaal: Centraal Portugal

Echt Ecotoerisme

Portugal is een populaire bestemming, en we denken daarbij in de eerste plaats aan de Algarve, Lissabon of Porto, de Atlantische kust en misschien ook wel Madeira. Er zijn echter nog een paar verborgen schatten die aandacht verdienen. Enkele jaren geleden maakte ik een prachtige tocht door het uiterste noorden van het land, maar dit keer gaan we elektrisch op stap in het bergachtige en desolate centrum, dicht bij de Spaanse grens.

 

Tekst: Tom Vander Sande

Foto’s: VisitPortugal

De reissector is in Portugal bijzonder professioneel uitgebouwd en elke regio heeft een eigen ‘dedicated’ dienst voor toerisme. Dat geldt ook voor het ‘centrum van Portugal’, een van de zeven erkende toeristische regio’s. Coimbra is de bekendste plek in dit gebied, want Porto in het noorden en Lissabon in het zuiden vallen er net buiten. Maar ook Nazaré én Alcobaça zullen bij sommigen wel een belletje doen rinkelen, al was het maar omwille van de spectaculaire online filmpjes van moedige surfers die de grootste golven ter wereld trotseren. De hoogste ooit gemeten volgens Guinness was een mini-tsunami van 23,7 meter hoog in Nazaré. Het is dan ook geen wonder dat de ze in het ‘Centrum’ bijzonder trots zijn op de afwisseling die hun regio biedt, want na een korte rit landinwaarts van aan de kust sta je al op de tweeduizend meter hoge Torre in de Serra da Estrela, waar je zowaar kan skiën. We zullen dat helaas ook aan de lijve ondervinden als we tijdens de beklimming van de col in de sneeuw terechtkomen.

Porto

Een eigen internationale luchthaven heeft het ‘Centrum’ echter niet, maar dat hoeft niet eens zo erg te zijn. Ik land een paar uur eerder dan mijn collega’s, en maak van de gelegenheid gebruik om Porto kort te herontdekken. Het is zonder twijfel een van mijn favoriete steden in Europa, en dat heeft niets te maken met de lokale drank. Ik verkies als ik eerlijk ben zelfs eerder sherry uit het buurland, maar dat houden we onder ons. Die versterkte wijn heeft er wel voor gezorgd dat Porto een bijzonder welvarende stad werd, die kon investeren in zijn patrimonium, zoals de twee erg gelijkende stalen boogbruggen ontworpen door Théophile Seyrig, een compagnon van Gustave Eiffel. Het uitzicht vanop die bruggen, met de gekleurde gevels van de oude stad op de steile hellingen van de Dourovallei, behoort tot het mooiste dat Europa te bieden heeft. Het is dus ideaal om een bezoek aan de regio te starten of af te sluiten met enkele dagen in Porto. Wij hielden het noodgedwongen op enkele uren, want we werden die avond nog in het pittoreske Marialva verwacht.

 

Lees de volledige versie van dit reisverhaal in het juninummer van Motoren & Toerisme, dat nu in de winkel ligt. 

Geschreven op 10 juni 2022
© Motoren & Toerisme