Navigeren met RouteYou

RouteYou is al enige tijd onze partner voor het maken en beschikbaar stellen van routes. Tot op heden stond de website vooral bekend als een handige manier om routes te ontwerpen op basis van een aantal parameters, zoals bochten, bezienswaardigheden, offroad, kasseien, …. . De GPX-file kon je dan downloaden en opladen in je GPS-toestel en recenter ook in navigatie-apps op je smartphone. Maar sinds kort kan je ook navigeren in de RouteYou app zelf, en dat is een grote meerwaarde.

Aanvankelijk was de RouteYou app eigenlijk gewoon een spiegel van de website, en kon je er op een handige en snelle manier routes mee maken of routes van anderen downloaden om te wandelen, fietsen of te rijden met auto of motor. Naast de RouteYou app of de website had je dan wel een extern toestel of een (betalende) app nodig waarmee je turn-by-turn navigatie kon volgen. Sinds kort is daar verandering in gekomen, omdat je met de app van RouteYou nu ook rechtstreeks je route kan rijden. Je hebt dus geen andere toestellen meer nodig dan je smartphone.

Beta

Op dit moment zit deze navigatiefunctie van de app nog in een Beta-fase. Zo werd op 29 juni de functie met spraakgestuurde commando’s nog toegevoegd, en die heeft nog wat finetuning nodig zoals wij konden vaststellen. Maar tijdens de uitrol van de nieuwe functies is de navigatietoepassing van RouteYou wel heel de zomer gratis uit te testen. Dat lijkt ons een extra reden om in het zadel te stappen. Met enkele drukken op de knoppen stippel je de mooiste route uit richting je bestemming, of maak je een bochtige lus over een afstand die je zelf bepaalt. Handiger kan het bijna niet. Een extra troef is dat je in de app ook kan kiezen uit een heel aantal soorten kaarten. Naast de eigen kaarten zijn er ook topografische kaarten, hoogtelijnen, satellietbeeld en zelfs knooppunten. Net als op de site kan je ook bezienswaardigheden toevoegen langs de route. De informatie over die plekken krijg je eveneens met een druk op de knop. Gids spelen was dus nog nooit zo eenvoudig.

Let wel: zorg ervoor dat je telefoon verbonden is met een krachtbron tijdens het rijden, want dit soort apps verbruikt veel batterijkracht. Maar dat is bij Waze en consorten niet anders.  

Bekijk de mogelijkheden in detail

Geschreven op 5 juli 2022
© Motoren & Toerisme