MY23: GASGAS RX 450F Replica

Velen onder ons waren het bijna vergeten maar begin dit jaar won Sam Sunderland de Dakar Rally. De Brit boekte z’n tweede Dakar-zege op een GASGAS (RX 450F) en bezorgde het Spaans-Oostenrijkse merk zo z’n meest mediatieke zege ooit. Dat GASGAS zou incashen op het succes in de Dakar stond vanaf dat moment als een paal boven water. Het was geen kwestie of er een replica-versie van de RX 450F op de markt zou komen, maar wel wanneer dat zou zijn. Het correcte antwoord kennen we ondertussen: 1 september 2022.

Het motorblok van de RX 450F is gebaseerd op dat van de MC 450F, het vlaggenschip van GASGAS’ motorcross-line-up. Voor de aankleding van deze Rally-replica, of moeten we het over een Dakar-replica hebben, zocht en vond GASGAS inspiratie bij zustermerk KTM.

De machine krijgt ondermeer een superlichte navigatietoren uit koolstofvezel, WP XPLOR PRO veerelementen, een Akrapovic uitlaatlijn, rood geanodiseerde X-TRIG kroonplaten, een rood Superspox, Achtertandwiel, een Neken stuur,  ‘oversizede’ Brembo remmen, een Hinson koppelingsdeksel met GASGAS-logo, Continental TKC 80 banden en zwart geanodiseerde Excel velgen. 

GASGAS bestempelt de RX 450 F Replica zelf als 'Travel'-model, maar deze motorfiets lijkt ons in de eerste plaats op amateur-rallyrijders gericht. Volgens GASGAS zullen er maar een beperkt aantal exemplaren van deze RX 450F worden gebouwd, al plakt het merk daar geen precies cijfer op.

 

 

Tekst: BJ

Foto’s: GASGAS

 

Geschreven op 1 september 2022
© Motoren & Toerisme