MY22: MV Agusta steekt RC-modellen in nieuw kleedje

MV Agusta komt met nieuwe kleuren op de proppen voor z’n RC-modellen. Misschien even het geheugen opfrissen: RC staat daarbij voor Reparto Corse, of in het Nederlands de race-afdeling. De drie RC-modellen zijn gebaseerd op respectievelijk de F3, de Dragster en de Turismo Veloce. Van dat eerste model gaat MV Agusta 200 RC-versies bouwen, van de twee overige modellen telkens 300 RC-versies. Opvallend: MV Agusta kleeft niet het etiket MY23 op deze RC-versies, maar heeft het 'nog' over 2022-modellen.

 

F3 RC

 

De F3 is een beetje een evergreen in het MV Agusta-gamma. De 798 cc metende driecilinder is, sinds de F4 uit productie ging, de enige overgebleven ‘pure’ sportmotor uit Schiranna. De F3 heeft standaard een vermogen van 147 pk (aan 13.000 opm) en weegt droog 173 kg.

Met een racekit, die enkel voor circuitgebruik bestemd is, groeit dat vermogen tot 155 pk en daalt het drooggewicht tot 165 kg.

De racekit bestaat ondermeer uit een tankdop, voetsteunen en hendels (rem- en koppeling) uit gefreesd aluminium en een glasvezel cover voor de duozit. Maar het verschil in vermogen en gewicht wordt gemaakt door de 3-in-1 uitlaatlijn van Akrapovic en een ECU met racemapping.

Dragster RC SCS

De RC SCS is de meest geavanceerde versie van MV Agusta’s Dragster. De machine is niet alleen voorzien van MV Agusta’s SC-systeem (Smart Clutch System) maar is standaard ook uitgerust met GPS-navigatie en Bluetooth.

Standaard bedraagt het maximale vermogen van de Dragster RC SCS 140 pk en dat voor een (leeg)gewicht van 168 kg. Voor wie het nog iets meer mag zijn, bestaat er voor de RC SCS ook een race-kit die het vermogen met 10 pk doet toenemen, waardoor de motorfiets ook 8 kg lichter wordt. Dat verschil is te danken aan de SC Project uitlaatdemper + mapping.

 

Turismo Veloce RC SCS

De RC SCS is de topversie van MV Agusta’s Turismo Veloce sporttoermachine. Naast de nieuwste  (3.0) versie van MV Agusta’s Smart Clutch System, is de RC SCS-versie nog met meer extra’s uitgerust zoals: Bluetooth, een semi-actieve vering (Sachs), GPS-sensor en handvatverwarming.

De RC-versies van de F3, de Dragster en de Turismo Veloce zijn nu te reserveren via de website van MV Agusta: www.mvagusta.com/series/rc

 

Tekst: BJ

Foto's: MV Agusta

Geschreven op 15 juli 2022
© Motoren & Toerisme