Motorsportnieuws: Suzuki bevestigt vertrek uit MotoGP en verlaat ook EWC

Dat Suzuki na dit seizoen uit de MotoGP stapt, wisten we al een tijdje. Maar vandaag heeft de constructeur uit Hamamatsu dat ook officieel bevestigt. Tegelijkertijd kondigde het ook z’n vertrek uit het EWC (WK Endurance) aan. Dat is slecht nieuws voor het Yoshimura SERT Motul-team, dat sinds begin jaren ’80 als officieel team in de discipline fungeerde.

Dat Suzuki’s MotoGP-rijders Alex Rins en Joan Mir naar een andere werkgever op zoek moeten, wisten we al langer. Na de GP van Spanje in Jerez de la Frontera, begin mei, kregen de personeelsleden van het Suzuki Ecstar MotoGP-team te horen dat de fabrikant er na dit jaar de stekker zou uittrekken. Iets later gaf Suzuki in een persbericht ook aan dat het in onderhandeling was met MotoGP-promotor Dorna om zich terug te trekken uit de discipline. Vandaag kwam dan de officiële bevestiging van Suzuki’s beslissing en werd tegelijkertijd ook aangegeven dat het merk zich uit de Endurance terugtrekt.

Dat laatste zou betekenen dat na de Bol d’Or in september, het doek valt voor het Yoshimura SERT Motul-team. Dit team werd vorig jaar nog wereldkampioen met onze landgenoot Xavier Siméon, Fransman Sylvain Guintoli en Engelsman Gregg Black als rijders.

Het in het Franse Le Mans gevestigde SERT (Suzuki Endurance Racing Team) kreeg nu bijna veertig jaar geleden, in de zomer van 1983 ook al eens te horen dat de constructeur er officieel de brui aangaf. Toch zou het team, onder aanvoering van teamchef Dominique Melliand, op eigen kracht en met steun van Suzuki France verder blijven racen.

In het persbericht gaf Suzuki-baas, verder aan dat het merk de vrijgekomen middelen en mensen zal aanwenden om de motorfiets-afdeling van het merk te vernieuwen. Suzuki wil er voor het resterende gedeelte van het seizoen alles aan doen om competitief te zijn in zowel de MotoGP met het Suzuki Ecstar-team als in het EWC met het Yoshimura SERT Motul-team.

Noch Xavier Siméon, nog het SERT-team reageerde al op Suzuki’s beslissing. Met het beëindigen van de MotoGP- en EWC-programma’s zal Suzuki vanaf volgend jaar in geen enkel wereldkampioenschap officieel vertegenwoordigd zijn. Eerder beëindigde Suzuki ook al z’n programma in het WK Superbike en de MXGP. Het merk zegt in het persbericht wel dat het programma’s van nationale importeurs en klantenteams zal blijven ondersteunen. 

 

Tekst: BJ

Foto's: Suzuki Racing

 

 

 

 

Geschreven op 13 juli 2022
© Motoren & Toerisme