Motorsport Video: ISDE 2022

Het hing even aan een zijden draadje maar sinds gisteren is de ISDE 2022 dan toch echt bezig. Enduroliefhebbers weten dat ISDE voor International Six Days Enduro staat. Dit is het oudste motorsport landenkampioenschap ter wereld, waarvan de eerste editie reeds in 1913 plaats vond. Was enduro, of veldregelmatigheid zoals de BMB de sport ooit in z'n Nederlandstalige communicatie bestempelde, oorspronkelijk een militaire discipline, dan is ze nu voor iedereen. Aan nevenklassementen is er geen gebrek, zo komen juniors, dames en veteranen aan hun trekken tijdens de ISDE maar ook de wereldtop in de discipline tekent present. De drie belangrijkste klassementen zijn evenwel de Trophy (voor senior landenteams), de Zilveren Vaas (voor junior landenteams) en het damesklassement. 

Massif-Central als decor

Husqvarna-rijder Mikael Persson is het speerpunt van het Zweedse Trophy-team.

Dat de FIM voor 2022 opnieuw voor een Franse organisatie heeft gekozen is geen toeval. Frankrijk heeft een rijke enduro-geschiedenis en organiseerde reeds vier maal de ISDE. De gaststad voor de ISDE 2022 is Le Puy-en-Velay, die ook de hoofdplaats is van het departement Haute-Loire. Om de meer dan 550 deelnemers zes dagen lang, iedere dag een valabel en gevarieerd tracé voor te schotelen heb je ruimte nodig.

En die ruimte is er in het zuidwesten van het Massif-Central nog wel. Maar de hitte en vooral de daaruit voortvloeiende droogte, maakten dat het doorgaan van de grootste endurowedstrijd ter wereld even aan een zijden draadje hing. Gelukkig regende het de afgelopen weken wel, zodat de akkerlanden, bossen en weiden in een wijde boog rond Le Puy-en-Velay er gelukkig minder droog bij liggen. Deze afgelegen streek, die ook als decor diende voor vele Franse volkslegendes, heeft een beetje een enduro-traditie hoog te houden. De allereerste ISDE op Franse bodem vond in 1980 in Brioude (Haute-Loire) plaats, daarna volgden nog Mende (Lozère) en tweemaal Brive-La-Gaillarde (Corrèze) als ISDE-gaststeden. 

In de video hieronder zie je alvast de hoogtepunten van dag 1 van de ISDE 2022.

Tekst: BJ

Video: YouTube.com/TVFim

Foto's: Husqvarna Images-KTM Images/Future7Media

UPDATE 

Groot-Brittannië is dus de, enigzins verrassende, eindwinnaar in de World Trophy en dat voor Italië en Spanje.  Frankrijk moest zich tevreden stellen met een vierde plaats. Het Belgische team met Erik Willems, Dimitri Vanhoenacker, Dietger Damiens en Tim Louis eindigde  8ste op 22 deelnemende landen. Groot-Brittannie ging ook met de zege aan de haal in de Women's World Trophy. 

Alle uitslagen van deze 96e editie van de ISDE vind je op www.fim-isde.com

Geschreven op 5 september 2022
© Motoren & Toerisme