Motorsport LIVE: Zondag 4 september

Met de GP van San Marino en de finale van het WK MX2 krijgt de motorsportliefhebber komend weekend weer lekkers voorgeschoteld.

MotoGP – GP van San Marino

Er resten nog 7 GP’s voor de zwart/wit geblokte vlag  op 6 november over het seizoen valt. Regerend wereldkampioen Fabio Quartararo heeft nog steeds de beste kaarten in handen, dee Fransman leidt met 32 punten voorsprong op Aleix Espargaro (Aprilia Racing). De man van de tweede seizoenshelft is, tot dusver, evenwel Pecco Bagnaia. De Ducati Lenovo-fabrieksrijder zette z’n offensief al eind juni in door de Dutch TT te winnen en lijkt nu bijna onverslaanbaar. Zelfs een auto-ongeval onder invloed, tijdens z’n vakantie op Ibiza, lijkt de Italiaan niet te deren. Wint hij zondag, na de GP’s van Groot-Brittannië en Oostenrijk ook die van San Marino?  Of Bagnaia nog een rol kan spelen in de strijd om de wereldtitel is evenwel een andere zaak. Met 44 punten achterstand op Quartararo kan Bagnaia niet anders meer dan aanvallen.

Pecco Bagnaia won de voorbije drie GP's. Kan hij ook die van San Marino op z'n naam schrijven?

De GP op het Misano World Circuit Marco Simoncelli wordt meteen ook de allerlaatste van Andrea Dovizioso. De Italiaan kende een lange en rijke carrière met als absoluut hoogtepunt de wereldtitel in de 125 cc in 2004. Hij veroverde ook één 3e en twee 2e in de eindstand van het WK 250 cc. Vanaf 2008 was Dovizioso actief in de MotoGP. Gedurende vijftien seizoenen zou hij voor Ducati, Honda en Yamaha rijden, met als hoogtepunten een derde plaats in de WK-stand in 2011 en drie opeenvolgende vice-wereldtitels (in 2017, 2018 en 2019) als fabrieksrijder bij Ducati.

 

Andrea Dovizioso neemt afscheid op een dieptepunt.

Na een ‘sabbatical’ van een half seizoen keerde Dovizioso vorig jaar, vanaf de GP van San Marino,  terug als vervanger van Franco Morbidelli in het Petronas Yamaha SRT-team. Dit jaar bleef hij met steun van de Italiaanse sponsor WithU in datzelfde team rijden. Maar na 13 GP’s heeft Dovizioso slechts 11 punten achter z’n conto staan. De 36-jarige gaf begin augustus dan ook aan dat hij de eer aan zichzelf hield.

Meer info op www.motogp.com

MXGP – GP van Turkije

De GP van Turkije is de laatste WK-ronde van het seizoen 2022. In de MXGP is het seizoen al een tijdje ‘voorbij’. Wereldkampioen Gajser werd drie weken geleden in Finland al gekroond. In Turkije draait het dus alleen nog maar om de wereldtitel MX2.

Voor de laatste GP van het seizoen leidt Balenaar Jago Geerts nog steeds in het WK MX2, maar met slechts 2 punten voorsprong op rivaal Vialle. Foto: Yamaha Racing

Jago Geerts leidt nog steeds het kampioenschap maar verloor zowel in Finland als in Frankrijk een pak voorsprong op Tom Vialle. Yamaha trekt nu alle registers open om Geerts’ magere voorsprong te proberen verdedigen. Zo heeft Geerts’ teamgenoot Thibault Benistant z’n schouderoperatie (even) uitgesteld, en komen ook kersvers Europees kampioen EMX2 Rick Elzinga, diens teamgenoot Andrea Bonacorsi, en Cas Valk (Europees kampioen 125cc) ruggesteun bieden. Of en hoe de aanwezigheid van die EK-rijders een verschil kan maken in de titelstrijd valt af te wachten.  Maar de kans dat we zondagmiddag een nieuwe Belgische wereldkampioen is dus nog steeds reeël.

Meer info op www.mxgp.com

Motorsport LIVE: Zondag 4 september

MotoGP – GP van San Marino

10:45-12:00                Moto3 race – LIVE op TiPiK

12:00-13:20                Moto2 race – LIVE op TiPiK

13:20:15:00                MotoGP race – LIVE op TiPiK

MXGP – GP van Turkije

12:00-13:00                MX2 manche 1 – LIVE op Play Sports4

13:00-14:00                MXGP manche 1 – LIVE op Play Sports4

15:00-16:00                MX2 manche 2 – LIVE op Play Sports4

16:00-17:00                MXGP manche 2 – LIVE op Play Sports4

 

Tekst: BJ

Foto's: Ducati Media House en Yamaha Racing

Geschreven op 1 september 2022
© Motoren & Toerisme