Motorsport LIVE: Zondag 19 juni

Twee grote motorsportevenementen dit weekend: de Duitse MotoGP-ronde op de Sachsenring én de BSB-ronde op Knockhill.

MotoGP – GP van Duitsland

De Sachsenring is een circuit mét traditie. Reeds in de jaren ’30 werden er grands prix verreden in de buurt van Chemnitz, al telden die toen voor het EK. Logisch want een WK Wegrace zou pas het daglicht zien in 1949.

De trage, technische omloop van de Sachsenring is altijd al een kolfje naar de hand van Marc Marquez geweest. Vorig jaar kon de Catalaan er zelfs z’n eerste zege boeken sinds z’n zware armblessure, die hem in 2020 het seizoen kostte. Diezelfde armblessure zorgde er evenwel voor dat Marquez zich nu (weer) heeft laten opereren in de wereldberoemde Mayo Clinic (in New York State, nvdr). Afwachten hoe snel Marquez revalideert.

De kronkelende en heuvelachtige Sachsenring is één van de traagste circuits van het seizoen in de MotoGP.

Wat de titelstrijd voor 2022 betreft, lijkt Fabio Quartararo (Monster Energy Yamaha) de spanning er stilaan (weer) uit te nemen. De Fransman boekte in Mugello z’n tweede zege van het seizoen maar heeft nu wel een comfortabele voorsprong van 22 punten op Aleix Espargaro (Aprilia Racing). Deze laatste beging tijdens z’n thuis-GP in Barcelona een kapitale fout, toen hij te vroeg victorie kraaide en een zekere derde plaats omgebogen zag in een zure vijfde.

 

Barry Baltus mag dringend weer punten gaan sprokkelen. Foto: RW Racing GP/Rafa Marrodan

In de Moto2-klasse lijkt Valentino Rossi-protégé Celestino Vieti de touwtjes strak in handen te hebben en leidt het kampioenschap met 133 ptn. Dat zijn er 16 meer dan z’n naaste achtervolger, de Japanner Ai Ogura. De Spanjaard Aron Canet volgt met 109 punten, maar het is nog maar de vraag of de Flexbox HP40-rijder überhaupt aan de start komt op de Sachsenring. Canet had afgelopen zaterdag namelijk een vrij zwaar auto-ongeval. Nadat hij eerder op de circuits van Le Mans, Mugello en Montmelo (GP van Catalonië) puntloos bleef, hopen we dat het tij op de Sachsenring keert voor Barry Baltus. Een handvol punten zou geweldig zijn in de aanloop naar de Dutch TT van volgend weekend en tevens thuiswedstrijd van het RW Racing GP-team.

 

Sergio Garcia leidt momenteel in het WK Moto3. Foto: GASGAS Media

Op TiPiK hoeft je op zondag geen seconde te missen van de races. Commentator Pierre Robert en consultant Didier de Radigués zullen de wedstrijden volledig LIVE becommentariëren in hun gekende stijl.

Wie eerder ook al de trainingen en kwalificaties, op vrijdag en zaterdag, wil volgen kan dat via AUVIO, het gratis streamingplatform van de RTBF.

BSB – Knockhill

OMG Racing Yamaha-rijder Bradley Ray (met nr. 28) leidt het BSB-kampioenschap. Foto: British Superbike/MSVR
Geschreven op 16 juni 2022
© Motoren & Toerisme