Motorsport LIVE: Weekend van 7-8 mei 2022

Het eerste weekend van mei wordt relatief motorsportluw. Geen MotoGP of WK Superbike, zelfs geen WK Endurance of BSB. Maar wel MXGP én de start van het IDM!

MXGP – Maggiora

Rijdt Tim Gajser onbedreigd naar een vierde wereldtitel in de MXGP-klasse? Het begint er meer en meer op te lijken. De spankracht kreeg deze week nog een extra knauw toen Jeffrey Herlings aangaf dat hij dit seizoen niet meer in actie zou komen. De plannen om de AMA Motocross Nationals (het Amerikaanse outdoorkampioenschap) werden opgeborgen omdat Herlings aan beide voeten geopereerd moet worden. Tweeënhalve maand nadat hij z’n hak brak tijdens een fotosessie in aanloop naar het nieuwe GP-seizoen is het einde van de tunnel nog niet in zicht voor Herlings. De hoop dat hij in de tweede seizoenshelft in een aantal GP’s Gajser het vuur aan de schenen zou kunnen leggen is dus ijdel gebleken…

Vorig jaar haalde Gajser, in een modderig Maggiora, niet eens het eindpodium. Maar wie kan hem zondag kloppen? Foto: HRC/ShotbyBavo

Gelukkig is er meer spanning in de MX2-klasse. Daar is Jago Geerts sinds de Letse GP opnieuw de leider in de WK-stand, al moet hij die positie wel delen met rivaal Tom Vialle. Ligt de beenharde crossbaan van Maggiora, met veel hoogteverschillen de Fransman beter dan de Balenaar? Antwoord zondagnamiddag op Play Sports4.

Jago Geerts is opnieuw WK-leider maar moet die positie delen met Tom Vialle. Foto: Yamaha Racing

IDM Superbike – Lausitzring

Het IDM 2022 start komend weekend op het infieldcircuit van de Lausitzring.

Voor Belgische en Nederlandse wegracers die hogerop willen rijden, is het Internationalen Deutschen Motorradmeisterschaft een van de weinige leefbare alternatieven. Het IDM wordt over 7 meetings op evenveel circuits betwist en dat in 4 verschillende landen. De IDM-cyclus omvat zowat alle klassieke standaard raceklassen: Superbike, Supersport, Supersport300 en Sidecars. Daarnaast wordt ook de Northern Talent Cup, een opstapje richting Moto3 en uiteindelijk MotoGP, in het kader van het IDM verreden.

Markus Reiterberger gaat op zoek naar een vierde IDM-titel bij de Superbikes. Foto: BMW Group Press

Geen wonder dat we dan ook een aantal Belgische rijders op de deelnemerslijsten zien staan. We hebben het dan over Bastien Mackels (Kawasaki Weber Motos Racing) en Côme Geenen (Vigenon Racing BMW) in de Superbike-klasse en Luca De Vleeschauwer (Kawasaki Weber Motos Racing ) en Tom Kohnen (DBB Racing Yamaha) in de Supersport. Verder treden ook Jef Van Calster en Ferre Fleerackers in de Supersport300-klasse aan. Beide jeugdige (16 jaar) Ramselnaren komen op Kawasaki  Ninja 400’s voor B.art Racing, het team van Jefs vader Bart (die ooit één van de smaakmakers in het BK Monobike was) uit. De enige andere Belg in de IDM-deelnemerslijsten is Limburger Ben Stuyck (BMW) in de Pro Superstock Cup.

Het IDM heeft geen TV-contract meer maar zorgt zelf voor de captatie van de races en stroomt die dan via z’n YouTube-kanaal. Op die manier kan je op zaterdag (van 16u10) en op zondag (vanaf 11u) toch de actie op de Lausitzring volgen.

Voor de uitgebreide deelnemerslijst, nieuws en resultaten over het IDM verwijzen we graag naar de officiële site van het kampioenschap: www.idm.de

Motorsport LIVE: 7-8 mei

Zaterdag 7 mei

IDM – Lausitzring

16:00-18:00                Supersport300 race 1 en Zijspannen race 1 LIVE via www.idm.de/live

Zondag 8 mei

MXGP – Maggiora

13:00-14:00                MX2 manche 1 – LIVE op PlaySports4

14:00-15:00                MXGP manche 1 – LIVE op PlaySports4, Eurosport2

15:00-16:00                MX2 manche 1 – uitgesteld op Eurosport2

16:00-17:00                MX2 manche 2 – LIVE op PlaySports4, Eurosport2

17:00-18:00                MXGP manche 2 – LIVE op PlaySports4

18:00-18:55                MXGP Manche 2 – uitgesteld op Eurosport2

IDM – Lausitzring

11:00-17:00                Racedag LIVE via ww.idm.de/live

 

Tekst: BJ

Foto’s: KTM Images/Ray Archer, HRC/ShotbyBavo, Yamaha Racing, IDM, BMW Motorrad Group press

 

 

 

 

Geschreven op 5 mei 2022
© Motoren & Toerisme