Motorsport LIVE: Weekend van 10-12 juni 2022

Na een heel druk Pinksterweekend, doen we het komend weekend iets rustiger aan. Al blijft er, gelukkig voor de liefhebbers veel te zien.

 

Isle of Man TT – Senior TT

Op vrijdag 10 juni krijgt de Isle of Man TT z’n beslag met de Senior TT. Benieuwd of de Senior TT over de volle 6 ronden verreden zal worden. Een aantal wedstrijden (Supersport TT, Superstock TT) eerder deze week werd al ingekort. Het weer is altijd een belangrijke factor op het Eiland Man.

In de Senior TT gaat Peter ‘Hicky’ Hickman op zoek naar z’n derde ‘big bike’-zege van deze TT Week nadat hij eerder al de Superbike en Superstock TT’s op z’n naam schreef. De tegenstand komt van ‘usual suspects’ Dean Harrison en Michael Dunlop. Het Milenco Padgett’s Honda-duo Conor Cummins en Davey Todd geldt als outsiders.

Pitstops, zoals deze van Glenn Irwin tijdens de Superbike TT, horen ook bij de Senior TT. Foto: Honda Racing UK

Maar de racedag begint met de Sidecar TT (om 12u30 Belgische tijd) waarin de Birchall brothers (Ben en Tom) op zoek gaan naar hun tweede zege van de week.

Nieuws en actuele timingen (niet onbelangrijk in dit geval) van de Isle of Man TT vind je op:

www.iomttraces.com

WK Superbike – Misano

Het tijdperk waarin je de overwinningen van Jonathan Rea quasi kon voorspellen ligt nu wel ver achter ons. Het is zinloos om te ontkennen dat de actie op het circuit momenteel een stuk beter is in het WK Superbike dan in de MotoGP. Is dit een voorteken van een renaissance van dit productie-kampioenschap? Misschien wel, misschien ook niet. In ieder geval is de driestrijd tussen Jonathan Rea, regerend wereldkampioen Toprak Razgatlioglu en Alvaro Bautista het bekijken waard. Toch is het net deze laatste rijder – Bautista dus – die aan de leiding gaat in het WK en dat is nog steeds een gevolg van het akkefietje tussen Rea en Razgatlioglu in Assen…

De huidige top-3 van het WK Superbike in één foto gevat, met vlnr Alvaro Bautista, Jonathan Rea en Toprak Razgatlioglu. Foto: Ducati Media House

In de Supersport-klasse blijft regerend wereldkampioen Dominique Aegerter (Ten Kate Racing Yamaha) de te kloppen man. De Zwitser heeft nu al een straat voorsprong op z’n naaste concurrent, de Italiaan Lorenzo Baldassari. Bovendien is Aegerter goed voor een wereldprimeur want hij staat momenteel ook aan de leiding in de MotoE (al heeft dat wereldkampioenschap nog geen WK-predikaat).

Eurosport lijkt, althans voor dit weekend, het WK Superbike te hebben herontdekt en zendt de drie Superbike-races+ de superpole-sessie LIVE uit! Daarnaast komen ook het WK Supersport en Supersport300 aan bod.

Nieuws en uitslagen van het WK Superbike, WK Supersport en WK Supersport300 vind je op www.worldsbk.com

MXGP – Teutschenthal

Het WK Motorcross is over de helft. 10 GP’s werden al verreden, 9 staan er nog aan te komen. Na z’n mindere prestatie in de eerste manche van de Spaanse GP (9e) zag Jago Geerts hoe Tom Vialle een kloof(je) op hem sloeg in de WK-stand. Vialle leidt nu met 427 ptn dat zijn er 11 meer dan Geerts. In de achtergrond komt Liam Everts met reuzenpassen richting top-10. De Diga Procross KTM-rijder verloor en pak punten door de blessure die hij in de openingsfase van de eerste GP in Matterley Basin opliep. Daardoor kwam Everts Jr. in vier GP’s niet tot scoren, een euvel dat hij de afgelopen weken echter volop rechtgezet heeft.

Met z'n tweede plaats in de WK-stand is Maxime Renaux nu al de revelatie van het jaar in de MXGP-klasse: Foto Yamaha Racing

In de MXGP leidt de Sloveense HRC-kopman Tim Gajser (438 ptn) met een haast monumentale voorsprong op de Franse MXGP-Rookie Maxime Renaux (Monster Energy Yamaha – 365 ptn). Renaux’ Zwitserse teamgenoot Jeremy Seewer completeert de top-3 op 26 ptn van hem. Benieuwd of de machtsverhoudingen in de komende GP’s nog kunnen kantelen. Blessures, en die zijn nu eenmaal inherent aan motorcross zouden de titelstrijd nog kunnen beïnvloeden.

Op PlaySports4 kan de crossliefhebber zondagnamiddag terecht voor de rechtstreekse verslaggeving van de GP van Duitsland.

Nieuws en resultaten op www.mxgp.com

 

Motorsport LIVE: 10-12 juni

Vrijdag 10 juni

Isle of Man TT

12:30-13:45                Sidecar TT race 2 – LIVE via TT+

14:15-16:30                Senior TT – LIVE via TT+

Zaterdag 11 juni

WK Superbike – Misano

09:30-10:15                WK SSP300 superpole – LIVE op Eurosport1

10:15-10:45                Supersport superpole – LIVE op Eurosport1

11:00-11:45                WK Superbike superpole – LIVE op Eurosport1

12:15-13:30                SSP300 race 1 – LIVE op Eurosport1

13:30-15:00                WK Superbike race 1 – LIVE op Eurosport1

Zondag 12 juni

WK Superbike – Misano

10:30-11:45                WK Superbike superpole race – LIVE op Eurosport1

11:45-12:15                WK Supersport race 1 – samenvatting op Eurosport1

12:15-13:30                WK Supersport race 2 – LIVE op Eurosport1

13:30-15:00                WK Superbike race 2 – LIVE op Eurosport1

MXGP – Teutschenthal

13:00-14:00                MX2 manche 1 – LIVE op Play Sports4

14:00-15:00                MXGP manche 1 – LIVE op Play Sports4

16:00-17:00                MX2 manche 2  - LIVE op Play Sports4

17:00-18:00                MXGP manche 2 – LIVE op Play Sports4

 

Tekst: BJ

Foto's: Honda Racing UK, Ducati Media House, Yamaha Racing

Geschreven op 9 juni 2022
© Motoren & Toerisme