Industrienieuws: BMW BeLux investeert in opleidingen Autotechniek

Elektrificatie, autonoom rijden, duurzaamheid, … Autotechnicus is meer dan ooit een beroep met een interessante toekomst! Toch bevindt het zich in de top 10 van knelpuntberoepen volgens de VDAB. Daarom ontstond 8 jaar geleden bij BMW Group Belux het idee om dit probleem aan te pakken door zelf opleidingen aan te bieden voor jongeren om het beroep autotechnicus aantrekkelijker te maken.

Dat gebeurt uiteraard samen met de technische scholen. In 2014 startte het BMW Group Training Center een samenwerkingsproject ‘duaal onderwijs’ met één school. 8 jaar later heeft het BMW Group Training Center een samenwerkingsprogramma uitgewerkt waar ze contacten leggen met zowel de leerling als de leraar van maar liefst 300 scholen in België die een autotechnische richting hebben.

Deze maand starten vier scholen een samenwerking met het CfD: de Thomas More hogeschool (Sint-Katelijne-Waver), GO! Technisch atheneum Halle, Athenee Royal Rive Gauche in Brussel en Connectief vzw. Het opleidingstraject tot ‘BMW Group Technician’ wil de doorstroom van bachelorstudenten verhogen en TSO-studenten laten kennismaken met de job van technicus in de BMW-werkplaatsen. In totaal zullen 26 studenten actief deelnemen aan het Technician Traject. De logische volgende stap is dan een afstudeerstage als technicus bij één van de BMW-concessiehouders.

Het voordeel van dit traject is dat studenten tijdens de opleidingsweken bij BMW in Bornem al kunnen kennismaken met hedendaagse technologieën en apparatuur, wat in een technische school niet altijd mogelijk is”, stelt Tom Troch, Manager Retail HR, Training & Qualification van BMW Group Belux. “Voor ons als invoerder is het een investering in de toekomst. De scholen zijn blij dat we toptechnologie kunnen aanleren aan hun studenten, en ook onze dealers zijn blij met de instroom: door de jaren heen konden we al meer dan honderd studenten aan een job helpen bij onze concessiehouders.

Dankzij de merkspecifieke kennis die ze als student al meekrijgen, zijn de studenten inderdaad quasi onmiddellijk inzetbaar als technicus bij de BMW-concessiehouders. Wanneer ze op het einde van dit traject immers slagen voor de eindcertificatie, krijgen ze een vrijstelling voor de basisopleidingen als de concessiehouder hen nadien in dienst neemt, en starten ze direct als gecertificeerd BMW Group Technician.

 

Bron: persbericht BMW Belux

Geschreven op 7 maart 2022
© Motoren & Toerisme