24H Spa: reacties na de testdagen

Gisteren en eergisteren vond de pre-test voor de 24H Spa Motos plaats. Tijdens het Pinksterweekend strijkt het FIM EWC voor de eerste maal in bijna 20 jaar terug neer op het legendarische circuit van Spa-Francorchamps. Aan de testdagen namen naast de voornaamste fabrieksteams ook enkele wild-card teams waaronder Mototech – het team van het gelijknamige Wetterse Yamaha-dealership – deel.

Op dinsdag had het BMW Motorrad World Endurance-team van teammanager Werner Daemen met een referentietijd van 2m20.877s al de snelste ronde neergezet. In de laatste sessie op woensdagnamiddag dook de BMW M 1000 RR, met 2.20.344s nog onder die tijd. Daarmee bleef het Limburgse BMW-fabrieksteam ondermeer het Yoshimura SERT Motul-team van regerend wereldkampioen Xavier Siméon voor. Een volledig overzicht van alle snelste tijden in alle sessies van de tweedaagse test vind je op de site van timingspecialist RIS.

Het BMW Motorrad World Endurance-team zette de snelste rondetijd neer tijdens de pre-test. Foto: BMW Group Press

Na afloop van de tweedaagse test was BMW Motorrad-baas Werner Daemen tevreden over het verloop ervan voor zijn team. “De test verliep heel goed. We konden de allersnelste rondetijd neerzetten en ook onze gemiddelde snelheid was uitstekend. We hebben veel getest met verschillende banden en remmen en dat zag er eerlijk gezegd best wel goed uit. Nu komt het er echter op aan om die lijn ook in de race zelf door te trekken. Het racetempo was alvast goed.  Het hele warme weer, bleek zelfs iets te warm voor onze motorfiets, al bleef alles wel ok. De test was alvast een goede voorbereiding voor de race.”

Xavier Siméon (Yoshimura SERT Motul) stuurt z'n Suzuki GSX-R1000R door La Source. Foto: Suzuki Racing/David Reygondeau

Ook Xavier Siméon (Yoshimura SERT Motul) kon tevreden terugblikken op de tweedaagse test. “We hadden twee goede testdagen. Op de eerste dag hebben we de motorfiets in grote lijnen afgesteld. Er was veel werk te verrichten, zeker inzake de versnellingsbakverhoudingen. Dit circuit is namelijk technisch, met afwisselend zeer snelle en zeer trage bochten. Daarom probeerden we overal een compromis te vinden. De tweede dag gebruikten we om de bandenstrategie te definiëren en de afstelling verder te verfijnen. Het team verrichte goed werk, zeker omdat we in de loop van de twee dagen de rondetijden telkens zagen zakken. Ik denk dus dat we een goede basis hebben gelegd om over twee weken de race mee te beginnen.”  

Op woensdagavond organiseerde FIM EWC-promotor Discovery Sport Events nog een persconferentie met een aantal rijders van verschillende teams. In de video hieronder zie je onder andere David Checa (ERC-Endurance Ducati), Markus Reiterberger (BMW Motorrad World Endurance), Xavier Siméon (Yoshimura SERT Motul), Randy De Puniet (WeBike SRC Kawasaki France), Niccolo Canepa (YART Yamaha) en Gino Rea (F.C.C. TSR Honda France) aan het woord.

 

Tekst: BJ

Bron: persberichten Suzuki Racing en BMW Group Press

Video: YouTube.com/FiM EWC

Geschreven op 19 mei 2022
© Motoren & Toerisme